Seizoen 2021-2022

Donderdag 11 november 2021| 20.00 | Vredeberg Lier
Requiem | Gabriel Fauré
Studium Corale (NL) &
Ensemble The Party (B)
art.dir : Bart Rodyns
dirigent : Hans Leenders

Zaterdag 29 januari 2022 | 20.00 | Vredeberg Lier
Het Russisch dispuut
Desguinkwartet
Wolfram Van Mechelen – viool
Ludovic Bataillie – viool
Rhea Vanhellemont – altviool
Pieter-Jan De Smet – cello

Zondag 3 april 2022 | 11.00 |
Vredeberg Lier

Pianorecital : 3x Beethoven
Lucas Blondeel

Zondag 29 mei 2022 |  11.00 |
Vredeberg Lier

Simply Wannes
Sofie Vanden Eynde (luit), met Lieselot De Wilde (sopraan), Kevin Van Staeyen (zang en viool) en Peter Verhelst (gitaar en shruti) .
Bewerkingen van de sappige liederen van Wannes Van de Velde.

Requiem | Gabriel Fauré (op.48, versie 1893)
Studium Corale (NL) &
Ensemble The Party (B)
art.dir : Bart Rodyns
dirigent : Hans Leenders

Donderdag 11 november 2021| 20.00 | Vredeberg Lier

…Troostrijke muziek voor bijzondere tijden…

Muziek schenkt troost op momenten van verdriet en herdenken. Het Nederlandse Studium Chorale brengt in kleine bezetting van acht zangers een programma rond het overbekende Requiem van Gabriel Fauré met het Belgische ensemble The Party. Met vier strijkers en harmonium krijgt Fauré's meesterwerk een intieme kleur, aangepast aan de huidige bijzondere omstandigheden.

Programma:
Fauré: Cantique de Jean Racine
Saint-Saëns: O salutaris hostia, Ave Maria en Ave verum
Fauré: Requiem

Uitvoerenden: Studium Chorale (NL) & Ensemble The Party (B) art.dir.: Bart Rodyns, Hans Leenders, dirigent

Studium Chorale is vanaf 2005 actief als professioneel kamerkoor. De producties worden geleid door artistiek leider Hans Leenders of door gespecialiseerde gastdirigenten. Het koor werd in 1972 opgericht en behoort tot de toonaangevende kamerkoren in Nederland. De bezetting van Studium Chorale varieert van acht tot zestig zangers al naar gelang de eisen die het repertoire stelt. De zangers zijn afkomstig uit Nederland, Vlaanderen en Duitsland. Het zeer brede repertoire omvat vijf eeuwen koorcultuur, van polyfonie uit de Renaissance tot de nieuwste opdrachtwerken. Het koor verzorgde wereldpremières van composities van Henry Delnooz, Jean Lambrechts, Ton de Leeuw, Jo van den Booren, Lowell Dijkstra, Jeanne Demessieux, Daan Manneke, Roderik de Man, Marijn Simons, Hans Leenders, Vic Nees, Andries van Rossem en Niels Rønsholdt. Studium Chorale werkt geregeld samen met ensembles en orkesten zoals Ensemble 88, Florilegium Musicum, de Nieuwe Philharmonie Utrecht, de Staatsphilharmonie Nürnberg en philharmonie zuidnederland, en met talrijke vocale en instrumentale solisten. Afgelopen jaren werd het ensemble geleid door de gastdirigenten Ed Spanjaard, Steffen Schreyer, Erik Van Nevel, Andrew Parrott, Paul Goodwin, Johannes Leertouwer, Marcus Bosch en Reinbert de Leeuw. Het koor bracht cd’s uit met muziek Marcus Teller, Daan Manneke, Jan Welmers en Niels Rønsholdt. Concerten van Studium Chorale zijn regelmatig (live) te beluisteren via Radio 4 en L1. Het koor is cultuurplaninstelling van de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht. 

Hans Leenders studeerde orgel, theorie der muziek en gregoriaans aan de conservatoria van Maastricht, Utrecht en Brussel. Hij is artistiek leider van Studium Chorale en van vocaal ensemble Cantatrix, artistiek adviseur van het Nederlands Gregoriaans Festival en van het orgelfestival L’Europe et l’Orgue. Tevens is hij hoofdvakdocent orgel aan het Conservatorium Maastricht, dirigent van het conservatoriumkoor en Basilicakoor Maastricht, en gastdocent voor gregoriaans aan de Folkwang-Universität der Künste Essen. Hans Leenders is cantor-organist van de OLV basiliek te Maastricht (Séverin 1652 en Müseler 1765) en titulair-organist van de Kopermolen te Vaals (Hilgers 1765). Hij gaf gastdirecties bij o.m. Sloveens Radiokoor, Cappella Amsterdam, Groot Omroepkoor, Europa Cantat en vele Europese conservatoria. Hij leidde orkestproducties met philharmonie zuidnederland, Symfonieorkest Vlaanderen, Concerto d’Amsterdam, Florilegium Musicum en Ensemble ’88, gespecialiseerd in hedendaagse muziek. Zijn liefde voor de hedendaagse muziek blijkt uit de vele premières, die hij gespeeld of gedirigeerd heeft. Als componist van met name vocale muziek profileert hij zich steeds meer. Zijn composities zijn o.m. uitgegeven bij Ascolta, Harmonia en De Haske. Meer info: www.hansleenders-organist.nl

Ensemble The Party

“…vanaf midden jaren 1860. In de lente en de herfst trekt de groep musici rond Mr. en Mme. Lemmens-Sherrington (ook wel ‘party’ genoemd), telkens voor een periode van ongeveer zes weken rond, om zowat elke avond op te treden in de Engelse provincies. Soms zijn er twee concerten op één dag, met verschillende programma’s… ”

Het hedendaagse ‘The Party’ spiegelt zich aan dit muzikale gezelschap dat in de jaren 1860 furore maakte in Engeland, toen met klinkende namen als  o.a. violist Henry Vieuxtemps, contrabassist Giovanni  Bottesini, Harmoniumspeler Jacques-Nicolas Lemmens, en diens vrouw Helen Sherrington, een beroemde sopraan in die tijd. Vandaag brengen Hendrickje van Kerckhove, Bart Rodyns, Eliot Lawson en Lode Leire deze ‘Party’ weer tot leven. De erg originele bezetting met drukwindharmonium is daarbij het vertrekpunt. 

De basis van The Party en van dit project is dus geheel historisch. In de 19e eeuw was het gebruikelijk muziek te bewerken voor een aangepaste bezetting om zo een trouw publiek te laten genieten van bekende aria’s, melodieën of om orkestrale werken ook binnen de huiskamer verder te laten leven.

Recent hoogtepunt van deze groep zijn de 2 live uitgezonden concerten vanuit het Concertgebouw Brugge en een pas uitgebrachte CD (label ZeD Classics) die inmiddels volledig uitverkocht is…

Bart Rodyns (historische klavieren)

Na op jonge leeftijd o.a. de prijzen Pro Musica, Jos Van Looy, Victor Van Hemel, medaille van de Stad Lier, laureaat Ottoboni,… ontvangen te hebben studeerde Bart Rodyns bij D. Van Handenhoven orgel. Daarna vervolgde hij z’n studies aan de conservatoria te Antwerpen & Maastricht bij D.de Rooij, H. Leenders, J.Verdin en M.Verheggen. Met grootste onderscheiding werd hij “Master of Music”.

Bart won herhaaldelijk verschillende (inter)nationale wedstrijden te Birmingham (UK), Leiden (NL), Brussel, Halle, Kortrijk… Hij maakte opnames voor de Belgische, Duitse, Nederlandse, Franse, Deense en Praagse radio en werd genomineerd voor Klara’s muziekprijzen 2010. In 2014 werd hem een ‘gouden label’ uitgereikt. Zijn concertcarrière bracht hem in de meeste landen van Europa en de USA. In maart 2017 ontving hij de Cultuurprijs van de Stad Lier vanwege zijn bijzondere verdiensten op het gebied van Cultuur.

Bart Rodyns is artistiek leider en klavierspeler van Euterpe Baroque Consort. Dit ensemble brengt barokmuziek op historische instrumenten.  Recentere hoogtepunten zijn o.a. 2 programma’s tijdens ‘Iedereen Klassiek’ (Klara, Brugge), openingsconcert van Het Festival van Vlaanderen, Klara in ’t Paleis, Klara in Izegem,… In 2015 verscheen hun debuut-CD met Orgelconcerti van G.F. Handel en M. Corrette. Vlak erna was er de CD-release met onuitgegeven muziek van Lierse kapelmeesters (i.o. Festival van Vlaanderen, Label Phaedra). Daarnaast richtte hij met tenor Jan Van Elsacker het ensemble Il Trionfo op en werkt hij vast samen met het vermaarde oude muziek-ensemble Oltremontano onder leiding van Wim Becu. Eind 2013 wekten Hendrickje van Kerckhove, Bart Rodyns, Eliot Lawson en Lode Leire het historische ensemble ‘The Party’ (1860) weer tot leven met in de erg originele bezetting drukwindharmonium. Recentere hoogtepunt van deze groep waren de 2 Live uitgezonden concerten vanuit het concertgebouw Brugge en een pas uitgebrachte CD (ZeD Classics). Bovendien vormt hij met pianist Nicolas Callot een Harmonium-Piano duo waarmee hij een integrale C. Franck opname maakte (Enigma Records), daarna verscheen bij Warner Classics “Clara’s Heart” met muziek van Clara/Robert Schumann en J. Brahms. 

Daarnaast werkt(e) hij regelmatig met Les Muffatti, Utopia, BachPlus, InAlto, Brussels Philharmonic, Vlaams Radiokoor, Osiris Brass, Symfonieorkest Vlaanderen, Antwerp Symphony Orchestra,…  

Bart streeft ernaar om elke muziekstijl zoveel mogelijk uit te voeren op historische instrumenten en is een “klavierspeler” in de brede zin van het woord. Hiervoor doet hij dikwijls beroep op zijn eigen instrumentarium van inmiddels 21 (historische) klavierinstrumenten: klavecimbels, harmoniums, kistorgels, celesta’s,…

Zijn repertoire omvat muziek van de renaissance tot hedendaagse muziek met o.a. de integrale orgelwerken van F. en L. Couperin, J. Pachelbel, C. PH .E. Bach, J. Brahms en F. Liszt en alle orgelconcerti van G.F. Haendel. Meermaals was Bart solist met gerenommeerde orkesten met werken van o.a. Haendel, Brahms, Haydn, Salieri, Mozart, Bach, Corrette, Poulenc… .

Vanaf September 2019 werd Bart Rodyns aangesteld als Professor/Hoofdvakdocent Orgel, Klavecimbel en Harmonium aan Fontys Academy of Music te Tilburg. Recent werd hij benoemd als titularis-organist van de monumentale Sint-Pauluskerk te Antwerpen. Hij bespeelt er het unieke historische Van Haeghen (1654)/ Forceville (1730)/ Delhaye (1824) Orgel, waarschijnlijk het belangrijkste oude instrument uit de Zuidelijke Nederlanden.

Meer Info: www.bartrodyns.com