Charlotte (sopraan) & Aaron (piano) WajnbergZondag 12 mei | 11.00 | Vredeberg Lier

Charlotte Wajnberg
De Belgische sopraan Charlotte Wajnberg is laureate van de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd 2018, waar ze ook de publieksprijs van Klara/Canvas in ontvangst mocht nemen. Deze erkenning bracht haar internationale carrière in een stroomversnelling.
Naast opera, heeft Charlotte ook een bijzondere liefde voor het Lied. De iconische sopraan Renée Fleming nodigde haar uit om deel uit te maken van SongStudio 2023 in Carnegie Hall (New York, V.S.).

Haar uitvoeringen van het 20ste-eeuwse en hedendaagse repertoire bleven niet onopgemerkt. Met Brussels Philharmonic nam zij o.l.v. componist Robert Groslot de wereldpremière op van zijn orkestliederen “The Intimacy of Distance” voor het label Naxos. Recent componeerden Annelies Van Parys, Aftab Darvish en Calliope Tsoupaki nieuw werk voor haar. Ook andere hedendaagse componisten werken thans aan nieuwe liederen voor Charlotte, waaronder Luc Van Hove, van wie ze de nieuwe liedbundel op gedichten van James Joyce in première zal brengen voor Lunalia (Mechelen) en Antwerp LiedFest in het voorjaar van 2024.
Haar uniek timbre bracht Charlotte naar de grote podia wereldwijd, waaronder De Munt (Brussel), Carnegie Hall (New York), Salle Cortot (Parijs) en Opera Ballet Vlaanderen, om er slechts enkele te noemen.
In het operarepertoire soleerde ze in diverse rollen, waaronder Micaëla (Carmen, Bizet), Nanetta (Falstaff, Verdi), Oscar (Un ballo in maschera, Verdi) en Giulietta (I Capuleti ed i Montecchi, Bellini).
Ze werkte reeds samen met verschillende ensembles en orkesten, waaronder Quatuor Van Kuijk, Quatuor Voce, Carousel Ensemble, Brussels Philharmonic en het Symfonieorkest van De Munt. Daarnaast werkte ze met dirigenten zoals onder meer Alain Altinoglu, Bart Van Reyn en Sebastian Tewinkel. Voor Liederrecitals deelt Charlotte het podium met haar vaste begeleider Aaron Wajnberg.
Charlotte vervolmaakte zich o.l.v. mezzo-alt Lucienne Van Deyck.

Aaron Wajnberg
De Belgische pianist Aaron Wajnberg werd al snel een van de meest gevraagde liedbegeleiders van zijn generatie, gevierd om zijn poëtische gevoeligheid, muzikale intelligentie en volmaakte kunstzinnigheid.
De engagementen van volgend seizoen omvatten optredens met onder meer Rolando Villazón, Sir Bryn Terfel, Ian Bostridge, Tineke Van Ingelgem, Samuel Hasselhorn, Pumeza Matshikiza, Olga Peretyatko, Samantha Hankey, Jeanine De Bique, Sophie Karthäuser, Chen Reiss, Roberto Alagna & Charlotte Wajnberg.

In 2011 maakte hij zijn Carnegie Hall-debuut en sindsdien trad hij op in belangrijke zalen zoals het Teatro Municipal Rio de Janeiro, Veronica Hagman Hall Danbury (Connecticut), Palau de les Arts Valencia, de Bayerische Staatsoper München, de Nationale Opera, Tonhalle Düsseldorf, Clara Schumann Saal Frankfurt, Crystall Hall Rogaska Slatina, Mozarteum Salzburg, Philharmonie Luxembourg, Rudolfinum Praag, Teatro Communale Bologna, Teatro Verdi Milano, Auditorium du Nouveau Siècle Lille, Opéra de Lille, Ruse State Opera (Bulgarije), Baltasar Dias Municipal Theater Funchal (Madeira), Kiev Philharmonic Hall, Elisabethzaal, Vlaamse Opera, DeSingel en AMUZ Festival van Vlaanderen (Antwerpen), BOZAR, LaMonnaie & FLAGEY.
Als veelgevraagd kamermusicus, concerteerde hij met de Russische violist Artiom Shishkov en met Marc Sabbah, Annelien Van Wauwe, Julien Hervé, Roman Patocka, Maciej Pikulski, Matthew Barley en kamermuziekensembles als het Enesco kwartet en het Danel kwartet.

Hij begeleidde internationale masterclasses en recitals van grote zangers als Ann Murray, James Newby, Samuel Hasselhorn, Matthew Rose, Karen Vermeiren, Héloise Mas, Edith Wiens, Maxim Mikhailov, Charlotte Wajnberg, Ferdinand von Bothmer, Thomas Allen, Sergei Leiferkus, Gary Jankowski, Danylo Matviienko, Yuriy Hadzetsky, Sooyeon Lee en hij was begeleider van de Internationale Koningin Elisabethwedstrijd voor zang in Brussel, 2018.
Hij studeerde piano bij Levente Kende aan het Koninklijk Conservatorium van zijn geboortestad Antwerpen, en later bij Vitaly Samoshko aan het Koninklijk Conservatorium van Gent en in Italië bij M° Leonid Margarius.
Als liedbegeleider vervolmaakte hij zich onder leiding van Jozef De Beenhouwer & Lucienne Van Deyck in Antwerpen, Helmut Deutsch in Wenen en Roger Vignoles in London.

In februari 2023 werd hij uitgenodigd door de legendarische sopraan Renée Fleming om deel te nemen aan de SongStudio van Carnegie Hall.
Alom geprezen voor zijn interpretaties van de muziek van onze tijd, gaf hij wereldpremière uitvoeringen van werk van A. Besses, R. Groslot, A. Van Parys, evenals de Belgische première van liedjes van Iain Bell, samen met R. Villazon bij BOZAR in Brussel.
Terwijl hij zijn drukke carrière voortzet, is Wajnberg zeer toegewijd aan het werken met en het coachen van jongere zangers en pianisten.
Hij geeft regelmatig masterclasses en workshops in New York, Parijs en Frankfurt en is docent Lied & piano aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.
Sinds 2019 is Aaron Wajnberg artistiek directeur van Antwerp LiedFest.